Billigare rotavirusvaccin i Indien

Indiens rotavirusvaccin har visat sig effektivt i kliniska studier. Vaccinet är också mycket billigare än de två som finns på marknaden idag.

16 maj 2013, kl 09:59
0

Annons

Rotavirusvaccinet Rotavac har i en fas III-studie visat sig vara effektivt och säkert. Det har den indiska regeringen meddelat vid en presskonferens, skriver the Guardian. Den kliniska studien omfattade 6 799 spädbarn från tre områden i Indien och visade att vaccinet minskade risken för svåra diarréer orsakade av rotavirus med 56 procent under barnets första år.

Den indiska vaccintillverkaren har lovat att sälja vaccinet för 56 rupees per dos, knappt 7 svenska kronor. Det är mycket billigare än GSKs och Mercks rotavirusvaccin som kostar runt 1 000 rupees per dos, cirka 120 kronor.  Det låga priset skulle göra vaccinet mer lättillgängligt för fattigare länder.

Men Rotavac måste fortfarande godkännas av indiska myndigheter innan det kan börja användas i landet, och det behöver också godkännas av WHO innan det kan distribueras globalt. Vaccinet har utvecklats med stöd av bland andra den indiska regeringen, det indiska företaget Bharat Biotech, Bill och Melinda Gates stiftelse och det amerikanska smittskyddsinstitutet.

Rotavirusinfektion drabbar främst barn mellan 6-24 månader. Infektionen leder till feber, kräkningar och diarréer under fem till åtta dagar. I Indien dör varje år runt 100 000 barn till följd av infektionen.

I Sverige är dödsfall ovanligt, men ett antal barn sjukhusvårdas varje år på grund av infektionen. Smittskyddsinstitutet arbetar nu med att ta fram ett kunskapsunderlag kring rotavirusvaccination, som ska ligga till grund för ett beslut om vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Stockholms läns landsting har föregått beslutet och kommer att påbörja rotavirusvaccinationer redan i år.