Bättre medicinering av äldre

Läkemedelsbehandlingen av äldre har förbättrats över tid. Forskare har tittat på utvecklingen de senaste sju åren.

5 maj 2014, kl 11:00
1

Äldre får idag färre olämpliga läkemedel.

Forskare vid eHälsoinstitutet vid Linnéuniversitetet har analyserat utvecklingen av alla uthämtade läkemedel för alla från 65 år och äldre under 2006-2013 för åtta av Socialstyrelsens kvalitetsindikatorer för äldre.

2010 fastställdes Socialstyrelsens nationella riktlinjer för förskrivningen av äldre, men diskussionen var igång långt tidigare och i den här studien har forskarna följt läkemedelsutvecklingen också under den tid förskrivningen diskuterade liksom efter att indikatorerna fastställts. 
– Poängen som vi visat är att det sker saker under hela perioden och att man förstås kan fundera över vad som är drivande, säger Bo Hovstadius, fil doktor i biomedicin och huvudförfattare till artikeln. 
För hela gruppen äldre förbättrades sex av de åtta indikatorer forskarna följt.
– Vi visar att andelen olämpliga läkemedel minskat under perioden. Däremot har polyfarmacin inte gjort det.

Det mest extrema exemplet på minskning av ett olämpligt läkemedel är användningen av bensodiazepiner.
– Där är det väldigt tydligt, när det gäller den gruppen läkemedel har användningen minskat under lång tid, redan innan indikatorerna fastställdes, medan polyfarmacin inte minskat trots att de potentiella riskerna med många läkemedel diskuterats länge.

Varför inte?
– Läkemedelskonsumtionen ökar lite från år till år, vilket blir en motkraft. Det kommer nya läkemedel och allt fler som behandlas med mediciner, då blir det svårt att få ned antalet, säger Bo Hovstadius.

Men totalt sett menar forskarna att deras studie visar att förändringen är bättre än vad man antagit i till exempel den nationella läkemedelsstrategin eller i de öppna jämförelser som Socialstyrelsen och SKL publicerar.
– I till exempel öppna jämförelser har man ett år tittat på äldre äldre för att ett annat ha gått över till äldre äldre i särskilt boende och då har man inte kunnat följa utvecklingen på samma sätt som vi gjort här, det vill säga haft samma mätmetod under många år.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Att polyfarmaci till äldre inte minskar är riktigt alvarligt. Orsaken är ofta symtombehandling kombinerat med kompetensbrist om nu rekommenderad läkemedelsbehandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng