Annons

Bättre användning i Gislaved

Enligt preliminära data från Gislaved är det positivt att apotekare finns ute i vården och diskuterar patienters läkemedel.

17 mar 2003, kl 16:35
0

I Gislaved drivs sedan april 2001 ett projekt som kallas ?Apotekare på vårdcentral?. Apotekaren har arbetat med läkemedelsgenomgångar, utbildningsverksamhet och fungerat som rådgivare och farmakologisk expert.
Projektet avslutas i april 2003 och slutrapporteras den 27 maj.
Enligt en IHE-rapport som publicerades i december förra året tycker både läkare och patienter att det är positivt att apotekaren finns på vårdcentralen. Läkarna uppskattar apotekarens anteckningar över läkemedelsrelaterade problem och förslag på åtgärder. Patienterna tycker att deras kunskaper om behandlingen har förbättrats.
Enligt Owe Lind, ordförande i läkemedelskommittén i Jönköpings län och medlem i projektgruppen, är alla inblandade positiva till att projektet fortsätter.
? Intresset är stort och jag skulle vilja utvidga projektet till hela primärvårdsområdet. Framförallt till patienter med diabetes och de som har många läkemedel.Receptstudie nästa steg

I kölvattnet till Gislavedsprojektet bedriver Abla tillsammans med Nepi en receptstudie.
? Vi har samlat in itererade recept på 16 apotek i området. Syftet är att försöka hitta ett mått på följsamhet, säger Owe Lind.
Lars G Nilsson, ordförande i Nepi, berättar att receptstudien ska ses som ett försök till att se hur det ser ut i dagsläget. Utifrån den ska man sen arbeta vidare.
? Tanken är att skapa utbildningar för läkare, sköterskor och patienter i Jönköpings län.
Materialet är precis inmatat och redo för analys. Men enligt Lars G Nilsson är det för tidigt att säga något om utfallet.