Bassortiment av receptfritt i butik begränsas i Danmark

Det smala bassortiment av receptfria läkemedel som de butiker som säljer receptfritt i Danmark måste tillhandahålla begränsas nu ytterligare.

27 okt 2006, kl 13:28
0

Annons

Bassortimentet minskas från 16 läkemedel till nio, efter beslut av Lægemiddelstyrelsen.

Butikerna får dock sälja betydligt fler receptfria läkemedel, vilket preciseras av en lista som myndigheten sammanställt. En förutsättning är dock att man tillhandahåller bassortimentet.

Ordningen har dock gett upphov till problem, eftersom försäljningen på många håll varit mycket låg av vissa av basläkemedlen, exempelvis nikotinplåster. Som en följd av detta har tillsynsundersökningar visat att många av försäljningsställena sålt läkemedel med överskridet hållbarhetsdatum. Ambitionen är att problemet ska minska med de nya reglerna.

– Förändringarna gäller dels nikotinplåster som försvinner från bassortimentet, dels att man nu bara behöver tillhandahålla en av hostmedicinerna bromhexin och acetylcystein. Tidigare var båda dessa med i bassortimentet, säger Anne Bonde på Lægemiddelstyrelsen till Läkemedelsvärlden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng