Annons

Astrazeneca avvecklar all forskning i Södertälje

All personal på Astrazeneca har informerats om att man avvecklar all forskning inom neurovetenskap i Södertälje. Upp till 1200 anställda blir av med jobbet. I Mölndal försvinner mellan 100 och 200 tjänster. Avvecklingen ska vara klar till december 2012.

2 feb 2012, kl 12:16
0

Trots stora investeringar inom området neurovetenskap har resultaten uteblivit. Därför har Astrazeneca beslutat att avveckla forskningsenheten i Södertälje. Till december 2012 ska runt 1200 medarbetare sägas upp.

Företaget bedömer att den största möjligheten att nå fortsatt framgång är genom att kombinera intern expertis med innovativ extern forskning.

? Därför har vi beslutat oss för att pröva en ny modell för vår forskning i neurovetenskap, genom att istället skapa en mindre ?virtuell? forskningsgrupp inom neurovetenskap, bestående av 40-50 forskare, säger Ann-Leena Mikivier, presschef på Astrazeneca.

Dessa kommer att samordna och styra grundforskning och utveckling i ett nätverk bestående av aktörer inom akademi och industri. Gruppen kommer att finnas i de neurovetenskapliga naven i Boston i USA och Cambridge i Storbritannien, och arbeta nära med innovativa partners som Karolinska Institutet i Stockholm. Inga anställda inom forskning blir alltså kvar i Södertälje.

Den andra stora anläggningen inom neurovetenskap, Montreal i Kanada, läggs ner helt och hållet. I Mölndal försvinner någonstans mellan 100 och 200 tjänster. De övriga tjänsterna, upp till totalt 7300, försvinner i Storbritannien och USA.

Det nordiska marknadsbolaget kommer att ha kvar sitt huvudkontor i Södertälje. Företagets största produktionsanläggningen i Gärtuna utanför Södertälje blir också kvar.