Artritläkemedel kan påverka depression

Behandling med antiinflammatoriska läkemedel leder till en minskning av depressiva symtom.

20 okt 2014, kl 10:34
0

Det är ett forskarteam vid universitetet i danska Århus som funnit att antiinflammatoriska läkemedel, särskilt celecoxib behandling, leder till en minskning av depressiva symtom jämfört med placebo.

Metaanalysen, som publicerats i JAMA Psychiatry, baseras på 14 internationella studier med totalt 6262 patienter som lidit av depression eller haft depressionssymtom.
Forskarna påpekar att tolkningen av resultaten måste ta hänsyn till att patienterna i de studier som ingår i analysen kan vara en speciell patientgrupp. Men de menar också att det här är den första studie som visar på effekt med antiinflammatoriska medel.

Utifrån analysen kan man dock inte dra slutsatsen att enbart inflammation förklarar depression och effekten av antiinflammatoriska läkemedel mot depression bör vägas mot eventuella biverkningar. Men forskarna ser analysen som en indikator på vad den framtida forskningen och behandlingen kan gå vidare med.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng