Annons

Arbetsfria dagar på apotek hotade

En tvist om arbetsfria dagar är på gång mellan fackförbunden
och arbetsgivaren Almega. Detta sedan Apoteket AB sagt att vissa dagar
som tidigare varit arbetsfria från och med påsken 2010 ska ingå i
ordinarie arbetsschema.

19 nov 2009, kl 11:53
0

Både Sveriges Farmacevtförbund och Farmaciförbundet flaggar nu om att en tvist är under uppsegling om de arbetsfria dagarna. Detta efter att Apoteket AB informerat om att tidigare dagar då apotekspersonal  är lediga från och med påsken nästa år ska dras in.

Men fackförbunden anser att  de gällande avtalet ligger fast.
– Det gäller vissa så kallade röda dagar och helgaftnar där personalen nu är ledig. Om de arbetar är det efter särskild schemaläggning och de som jobbar får då ersättning för obekväm arbetstid något som Apoteket nu vill ta bort, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på Sveriges Farmacevtförbund.

Han tycker det är märkligt att Apoteket vill ändra det som står i gällande avtal.
– Vi har suttit i överläggningar med Apoteket AB och talat om att de inte kan ändra avtal hur som helst. De arbetsfria dagarna finns med i kollektivavtalet.

På Apoteket menar man att det handlar om hur begreppet arbetsfria dagar tolkas, eftersom många apotek har öppet helger och kvällar.
– Apotekspersonal kommer att få andra arbetsgivare än Apoteket och det är den centrala arbetsgivarorganisationen Almega som förfogar över tolkningen av avtalet och vi har lämnat över frågan till dem, säger Mats Grundén på Apoteket AB.

Om förändringarna genomförs kommer det att bli till påskhelgen 2010. Fram till dess är läget oförändrat vilket innebär att kommande jul- och nyårshelger inte påverkas. Facken ska nu förhandla med Almega och enligt Martin Lindeblad är målet att frågan ska lösas i god tid innan påsken.
– Vi hoppas på att det blir på den här sidan årsskiftet, säger han.