Annons

Apotekets anställda sågar ledningen

Apotekets kunder är till stor del nöjda med företaget. Men de anställda gör tummen ner, visar två färska undersökningar.

13 jan 2006, kl 16:17
1

En hög andel av Apotekets personal är missnöjd med företagets ledning. Det skriver Stockholm City idag. Var fjärde anställd har ett mycket lågt förtroende för Apotekets ledning och bara tre av tio uppger att de skulle stanna vid Apoteket om de erbjöds ett annat, liknande jobb.

Sveriges Farmacevtförbund, SFF, menar att patientsäkerheten är hotad om inte Apotekets ledning tar krafttag för att förbättra arbetssituationen.

? Det krävs krafttag för att förbättra arbetsmiljön, inte bara på kort sikt utan även på längre sikt och hela i organisationen. De anställda och inte minst patienterna har rätt till det, säger Cecilia Bernsten, som menar att orsaken är dålig förankring bland de anställda och otydlighet från ledningen.

SFF anser vidare att Apotekets omorganisation och planerade nedskärningar har hanterats på ett sätt som fått konsekvensen att Apotekets anställda inte känner sig delaktiga i företagets beslut. Dessutom har Apoteket AB som är ett statligt monopolföretag ett särskilt ansvar eftersom de anställda inte har möjlighet att byta arbetsgivare.

Apotekets vd Stefan Carlsson är bekymrad över att undersökningen visar på försämringar, framför allt avseende personalens åsikt om Apoteket som arbetsgivare och förtroendet för ledningen. Men för honom handlar det om en kommunikationsfråga.

? Vi har helt enkelt inte nått fram med budskapet vart vi vill nå, varför vi ska dit och vilken väg vi ska gå, säger Stefan Carlsson och nämner bland annat till uppsägningen av städpersonal, ökade produktivitetskrav och att receptverksamheten ska vara i ekonomisk balans.

Fackets kritik om den hotade patientsäkerheten tar Stefan Carlsson på allvar.

? Vi följer det noga och har så pass starka känselspröt ute i organisationen att vi ska hinna fånga upp det i tid. Är det så att säkerheten verkligen är hotad då får vi se över de ekonomiska kraven.

Totalt har runt 1 000 svenskar och runt 9 000 av Apotekets 11 000 anställda deltagit i två enkäter som genomförts av Temo och Research international. Betyget till det statliga bolaget är dock högre bland företagets kunder, som i stor utsträckning är nöjda med tjänsterna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng