Apoteket testar att införa pant på plastpåsar

Apoteket testar att införa pant på plastpåsar

Från och med i juni kommer vissa av Apoteks plastpåsar att vara pantbara. Först ut med testpåsar är Stockholm.

26 apr 2018, kl 13:45
0

Annons

I samarbete med företaget Panta Påsen kommer Apoteket AB att testa att ge pant på sina plastpåsar. Syftet är att minska mängden plast i naturen.

Från och med den 1 juni ska tre apotek i Stockholm erbjuda plastpåsar med en särskild streckkod på. Med hjälp av en mobiltelefon och en app, som känner av när mobiltelefonen befinner sig nära en obemannad återvinningsstation, kan påsen pantas genom att läsa av streckkoden med mobiltelefonen.

Därefter betalas panten, som är en krona per påse, ut i appen. Det hela fungerar dock bara om du befinner dig fysiskt vid en återvinningsstation.

Någon garanti för att plastpåsen verkligen läggs i återvinningen finns inte, men Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket AB, tror inte att det är något problem.

– Nej, vi räknar med att när man väl är vid en återvinningsstation källsorterar man påsarna och inte slänger dem i naturen, säger Magnus Frisk.

Panten kan antingen behållas för egen del eller skänkas till välgörenhet. Totalt kommer det att finnas cirka tio välgörenhetsorganisationer att välja på, däribland Håll havet rent och Rädda barnen, som är Apotekets samarbetspartners

– Det kommer att tillkomma fler, men vilka det blir är inte bestämt ännu. Kravet är att man har ett 90-konto, säger Magnus Frisk.

Om testprojektet faller väl ut är målet att fler av Apotekets butiker ska börja använda de pantbara påsarna.