Apoteket måste förbättra skyddet mot mutor

Apoteket saknar idag en funktion som kontrollerar att mutor eller otillbörlig leverantörspåverkan inte förekommer. Det är Riksrevisionens slutsats i den granskning man gjort av Apoteket. Men granskarna påpekar att det otillräckliga skyddet inte gäller den del som omfattar de receptbelagda medlen.

15 nov 2005, kl 16:07
0

Riksrevisionens bedömning är att Apoteket har ett tillfredställande skydd mot mutor och otillbörlig påverkan när det gäller kärnverksamheten, det vill säga de receptbelagda läkemedlen.

Men man påpekar bland annat att företaget inte har något verktyg för att kontrollera att apotekens beställningar och kundkontakter vad gäller generisk substitution hanteras utifrån de riktlinjer man har.

Riksrevisionen är kritisk när det gäller företagets andra verksamheter, som den receptfria delen och handelsvaror.
Riksrevisionen pekar på en mängd brister som gör att Apoteket idag inte har en tillfredställande kontroll mot mutförsök och påverkan från leverantörer när det gäller dessa varor.

Vad Riksrevisionen främst kritiserar är att förtaget saknar en funktion som organisatoriskt har ansvar för att kontrollera och rapportera till exempel avvikelser vad gäller till exempel leverantörskontakter.

Risk för jäv

Granskarna anser också att företaget inte tagit frågan om jäv på tillräckligt stort allvar.
I rapporten konstaterar man att åtta personer av 33 som är anställda inom Apoteket och Adara, och är involverade i inköpsverksamheten, tillsammans haft 12 anställningar i läkemedelsföretag.

För de som är anställda inom Egenvårdläkemedel finns en risk för en jävssituation, menar Riksrevisionen. Men de anställda har aldrig tillfrågats om en möjlig sådan.

Sammanfattningsvis anser Riksrevisionen att Apoteket bör etablera en bättre intern kontroll för att förhindra jävssituationer och risker för mutor och otillåten leverantörspåverkan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng