Apoteket AB letar företagare

Nu ska även Apoteket AB locka entreprenörer. Med en utökad satsning
på franchising planerar företaget att låta 50 apotek övergå i
franchiseform och rekryterat nu blivande företagare.

16 mar 2010, kl 18:37
0

Till en början är 50 av Apoteket AB:s apotek utvalda för att övergå i franchiseverksamhet. Det första ska öppna innan sommaren och hela övergången väntas vara färdig under första halvåret 2011. De bilvande företagarna kommer att driva verksamheten i aktiebolagsform där Apoteket AB kommer att hjälpa till vid själva bolagsbildandet.

Apoteket AB har redan tidigare drivit femton av sina apotek i franchiseliknande form på försök, varav en handfull kvarstår efter omregleringen. Nu kommer alltså 50 apotek utspridda över landet och belägna i både stora och mindre städer att övergå i franchiseform.
– Det pilotprojekt vi hade med franchise var väldigt lyckat både vad gäller lönsamhet, nöjda kunder  och medarbetare, säger Ulrika Eriksson, direktör för marknad och sortiment på Apoteket AB.

Moderorganisationen Apoteket AB kommer att ansvara för saker som inköpsförhandlingar, it-utveckling och rikstäckande marknadsföring. Vad gäller sortimentet kommer franchisetagarna att få ett basutbud som de måste ha och sedan välja till från ett kompletterande.

Företaget rekryterar nu personer som vill bli franchiseföretagare. De som är intresserade behöver kunna visa att de har rätt förutsättningar både personligt och ekonomiskt i form av ingångskapital. Däremot ställs inga krav på farmaceutisk kompetens.
– Vi har idag många medarbetare och chefer som inte är farmacevter. Men det är klart att på mindre apotek kan det var en fördel om franchisetagaren är farmacevt, säger Ulrika Eriksson.

För personalen som arbetar på de apotek som tas över av franchisetagare gäller att deras anställning går över till frachisetagarens bolag, med samma villkor som tidigare.
– Över tid är det naturligtvis upp till varje företagare att forma sin egen personalpolitik, säger Ulrika Eriksson.

Ulrika Eriksson tror att det blir olika människor som söker sig till dem än de som väljer att ansluta sig till småföretagarlösningen inom Apoteksgruppen.
– Jag tycker att det är två olika koncept. Vi vänder oss till dem som vill driva företag med hjälp av Apoteket AB:s etablerade varumärke till en relativt sätt låg grundinvestering, säger hon.

Den 12 mars gick stora delar av det stand-stillavtal som Apoteket AB haft under utförsäljningsperioden ut i och med att de sisa av de statliga apoteken övergick till sina nya ägare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng