Annons

Apoteket AB får kritik för nyetableringar

Antal apotek eller omsättning har blivit en tvistefråga när Apoteket
AB ska beräkna sina marknadsandelar. Enligt privata apoteksaktörer gör
dagens sätt att räkna att den statliga kedjan nyetablerar i en alltför
aggressiv takt.

12 maj 2011, kl 18:23
0

Enligt sina ägardirektiv får Apoteket AB bara öppna så många apotek att de har en marknadsandel på 35 procent. Idag beräknar företaget marknadsandelarna utifrån antal apotek vilket gör att de nu har 34 procent av marknaden.

Men enligt kritik från bland annat Konkurrensverket och flera av de privata apotekskedjorna, borde andelarna istället beräknas utifrån omsättning. Då skulle Apoteket AB redan idag ligga över de tillåtna 35 procenten och inte få expandera ytterligare.

Enligt Fredrik Söderberg, vd på apotekskedjan Medstop, finns det bara ett sätt att räkna andelar av marknaden och det är genom omsättning.
– Det säger sig själv att Apoteket AB:s största apotek Scheele i centrala Stockholm har en större marknadsandel än vårt minsta i Strömsnäsbruk. Antalet försäljningsställen är helt ointressant i det här läget.

Han menar att en direkt konsekvens av om marknadsandelarna började beräknas på omsättning, är att Apoteket AB inte skulle kunna ha den etableringstakt de nu har, eftersom det skulle strida mot ägardirektivet.

Även Konkurrensverket har i en rapport anmärkt på den nuvarande etableringstakten. På socialdepartementet uppger man att man tittar på frågan.
– Ett mått baserat på omsättning är ett av de alternativ vi tittar på, säger Stefan Karlsson, ämnesråd på departementet till Dagens Industri.

Enligt Fredrik Söderberg behövs ett besked från regeringen inom kort.
– Det här är en marknad som går väldigt snabbt fram och det behövs en snabb och kraftfull reaktion från socialdepartementet. Annars blir konkurrensen helt snedvriden för nya aktörer.