Annons

Apoteken ska bli tydligare med priser

Nu ska alla apotek visa priserna på receptläkemedel som inte ingår i förmånen på sina webbplatser. Det har apoteksföreningen beslutat.

26 maj 2014, kl 07:28
0

Foto: iStockphoto

Den senaste tiden har prisskillnader på läkemedel utanför förmånen diskuterats. När ett läkemedel inte ingår i förmånen har både läkemedelsföretag och apotek fri prissättning. Det medför att priserna kan variera väldigt mycket för samma preparat beroende på apotekskedja och patienten kan få betala mer eftersom det inte finns något lätt sätt att jämföra priser på.

Även om många apotekskedjor har priserna tydligt på sina webbplatser, har till exempel Kronans apotek och Lloyds apotek inte det. Men nu rekommenderar branschföreningen Sveriges Apoteksförening att alla apotek som är anslutna ska visa priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen på sina webbplatser.

Enligt ett pressmeddelande från Sveriges Apoteksförening var styrelsen enig i beslutet. Det är en rekommendation och inget tvång, men styrelsen består bland annat av representanter för alla stora apotekskedjor i Sverige. Kronans apotek har tidigare varit emot att lämna ut prisuppgifter, men har nu alltså ändrat sig.

De apotek som hittills bara lämnat ut prisuppgifter via telefon och i butik ska enligt pressmeddelandet så snart som möjligt lägga till prisinformation på sina webbplatser. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng