Annons
KRÖNIKA om jobbet som vetenskaplig sekreterare:
Samarbete, helhetssyn och eldsjälar för oss framåt
Lisa Bandholtz. Foto: Jeanette Jansson.

Samarbete, helhetssyn och eldsjälar för oss framåt

I en krönika möter vi tankar från Apotekarsocietetens vetenskapliga sekreterare Lisa Bandholtz.

27 mar 2024, kl 08:03
0

KRÖNIKA: På Apotekarsocieteten blir världen större när jag inser hur Life science-sektorn är uppbyggd och hur allt samverkar. Det är roligt att se att Apotekarsocieteten, som oberoende kunskapsorganisation, har flera viktiga funktioner att fylla. Vi försöker se helheter som gör att vi kan påverka, samverka, utbilda och bredda nätverken.

Nyfikenhet driver både mig och Apotekarsocieteten. Hur kan vi bäst bidra i en sektor som är i ständig förändring och där utvecklingen går väldigt fort? Vad kan vi göra mer av? Vad bör vi göra annorlunda?

Att fortsätta lära, vara nyfiken, våga utmana och satsa är helt nödvändigt för att hänga med i både dagens och morgondagens läkemedelsforskning. Med flera tusen experter som medlemmar arbetar Apotekarsocieteten för att läkemedel ska utvecklas och användas på bästa sätt, både på kort och lång sikt – kan något vara mer aktuellt?

Så började det

Under mitt sista universitetsår på 1990-talet studerade jag i Newcastle. Där kom jag i kontakt med DNA-vacciner och immunostimulatoriskt DNA (CpG DNA). Det blev starten på min doktorandperiod inom immunologi på Karolinska institutet, där jag började forska inom detta område. Visionen var att göra DNA-vacciner till ett komplement till de klassiska vaccintyperna.

Redan då insåg jag vikten av att se helheten. Även om begreppet translationell forskning inte var lika vanligt då, fanns visionen om att olika professioner skulle samarbeta nära för att driva forskningen i en mer behovsanpassad riktning.

När jag senare fortsatte till biotechindustrin fick jag följa med på en resa där något jag forskat på väldigt länge kunde bli verklighet och göra skillnad för patienter.

Utan samarbete går det inte

Jag arbetade under flera år på några av läkemedelsindustrins största företag och fick följa många läkemedel på marknaden. Kliniska prövningar blev en ny passion liksom områden som ”Real World Data” och post-marketing studier samt följsamhet till behandling.

Att arbeta nära sälj, marknad, säkerhet, regulatory och hälso- och sjukvård var väldigt inspirerande när jag såg hur viktigt samarbetet var för att nå ut med läkemedel.

På Apotekarsocieteten arbetar vi med denna helhet varje dag. Här finns alla professioner som behövs för att kunna diskutera styrkor och svagheter i olika led av hela läkemedelskedjan. Världens mest innovativa molekyl är inte värdefull om den inte når patienten i form av ett effektivt läkemedel.

Eldsjälar som inspirerar

En annan parallell mellan mina tidigare jobb och det jag har i dag gäller det här med engagemang. I forskningsmiljöer möter man många engagerade eldsjälar, det är ofta högt i tak och nära till skratt. Det är också ett sätt att klara av att de flesta resultaten inte går den vägen man tänkt sig – man måste reflektera, ta nya tag och sikta högt.

På Apotekarsocieteten hittar vi samma inställning inte minst i våra sektioner, och eldsjälar finns det gott om. Det går att ta på energierna när sektionerna laddar för sina forskningssymposier kring respektive forskningsområden. Att få vara med och driva synliggörandet och sprida kunskap av viktig forskning är väldigt givande!

Att vara vetenskaplig sekreterare på Apotekarsocieteten handlar också mycket om att samarbeta med andra likasinnade aktörer för att främja svensk forskning och life science. Vanligtvis är det många spännande bollar i luften samtidigt.

Mycket på gång just nu

Nu närmar vi oss den årliga nationella konferensen om kvalitetsregisterforskning, som Vetenskapsrådet, Sveriges kommuner och regioner samt Apotekarsocieteten arrangerar.

Kvalitetsregister var något jag brann för redan under min tid i läkemedelsindustrin då jag insåg att potentialen var stor. Idag ser vi att detta område blivit mycket större och användningen av registren har utvidgats för både industrin, akademi samt hälso- och sjukvård.

I årets program hittar vi många intressanta teman, till exempel samverkan mellan industri och akademi. Den nya förordningen om hälsodata kommer också att presenteras!

Något annat som jag just nu jobbar med och ser fram emot är ett digifysiskt seminarium om “Implementering av ny avancerad diagnostik och behandling i Sverige”. Vi på Apotekarsocieteten har under flera år engagerat oss i utvecklingen när det gäller nya avancerade läkemedel, såsom cell- och genterapier.

Den 16 april har vi ett fullsatt seminarium på Wallingatan som resultat av ett härligt samarbete med Biobank Sverige, Genomic Medicine Sweden och satsningen ATMP 2030. Dagen avslutas med en skarp debatt om framtiden för ATMP!

Lisa Bandholtz
Vetenskaplig sekreterare, Apotekarsocieteten