Antibiotikaresistens ska övervakas globalt

Ett globalt program för att övervaka resistenta bakterier blev resultatet av det internationella toppmötet i Stockholm.

5 dec 2014, kl 08:45
0

I början av december hölls ett internationellt toppmöte i Stockholm med hotet från ökande antibiotikaresistens på agendan.

Mötet arrangerades av socialdepartementet, Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen, WHO.

Representanter från ett 30-tal länders regeringar ställde sig då bakom ett förslag om att tillsammans utveckla ett globalt program för övervakning av resistenta bakterier.

WHO håller på att utarbeta en global handlingsplan mot antibiotikaresistens som ska presenteras 2015 och övervakningsprogrammet blir den första konkreta åtgärden i detta arbete.
– Ett globalt övervakningsprogram är en förutsättning för att få kunskap om resistensläget och kunna vidta rätt åtgärder för att motverka resistens och följa upp effekter av dessa åtgärder. Sverige kommer nu i ett första steg att arbeta tillsammans med WHO och andra intresserade länder för att utveckla och testa ett sådant program, säger generaldirektör Johan Carlson, i pressmeddelandet från Folkhälsomyndigheten.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng