Ann Burgaz kopplade blodtryck till D-vitamin

Det är känt sedan länge att brist på D-vitamin kan öka risken för benskörhet. Nu visar forskningen att D-vitamin också kan skydda mot andra sjukdomar som cancer, MS, diabetes och högt blodtryck.– Det kommer många nya rapporter om D-vitaminets betydelse just nu, men det saknas stora randomiserade studier som bevisar effekterna, säger Ann Burgaz vid […]

4 okt 2011, kl 16:25
0

Det är känt sedan länge att brist på D-vitamin kan öka risken för benskörhet. Nu visar forskningen att D-vitamin också kan skydda mot andra sjukdomar som cancer, MS, diabetes och högt blodtryck.
– Det kommer många nya rapporter om D-vitaminets betydelse just nu, men det saknas stora randomiserade studier som bevisar effekterna, säger Ann Burgaz vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.  

Ann Burgaz har intresserat sig för kopplingen mellan det metabola syndromet och vitamin D och ville därför studera blodtryckets betydelse. Med uppgifter från den stora studien Uppsala Longitudinal Study of Adult, ULSAM, undersökte hon sambandet mellan plasmanivåer av D-vitamin och högt blodtryck hos 833 män i 70-årsåldern. Den visade att män med D-vitaminnivåer under 37,5 nanomol per liter hade tre gånger så hög förekomst av högt blodtryck än män där D-vitaminet översteg den nivån. Hon gjorde också en metaanalys av de studier på sambandet som fanns tillgängliga i databaserna Pub med och Embase som visade att risken för högt blodtryck var 27 procent högre vid låga nivåer av D-vitamin jämfört med höga.
– Att D-vitamin påverkar blodtrycket beror antagligen på att vitaminet påverkar det hormonella reninangiotensinsystemet, säger hon.

Genom att använda den svenska mammografikohorten, SMC, undersökte Ann Burgaz också vilka faktorer som påverkade D-vitaminnivåerna under vinter respektive sommar. Hon fann att vintertid påverkades vitamin D-nivåerna av kosten, solsemester och intag av vitamin D-tillskott. Men på sommarhalvåret hade dietfaktorerna ingen påverkan alls utan då var solexponeringen avgörande liksom vilka nivåer av vitaminet kvinnorna haft under vintern samt BMI och hudtyp.
Ann Burgaz önskar att man fick upp ögonen för hur viktigt det är att göra en D-vitaminanalys när det finns indikationer på en brist.
– Det gäller främst äldre personer på sjukhem om de inte har ett högt intag av fet fisk, men framför allt invandrarkvinnor som täcker en stor del av kroppen. Det är så enkelt att mäta D-vitaminnivåerna liksom att komma till rätta med bristen genom att ge supplement, betonar hon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng