Annons

Anders Öhlén ny vd för LFF

Läkaren Anders Öhlén blir ny vd för Läkemedelsförsäkringen vid
årsskiftet. Ett av hans mål blir att få med fler företag i försäkringen.

8 dec 2009, kl 13:11
0

Annons

Från och med den 1 januari tar Anders Öhlén över som vd för Läkemedelsförsäkringen, LFF efter Eva Benson Lindholm. Försäkringen kan ersätta personer som skadats på grund av läkemedelsanvändning. Idén bygger på att läkemedelsföretagen frivilligt ansluter sig och idag täcker den omkring 98 procent av läkemedelsmarknaden.

Den senaste tiden har fler företag valt att lämna LFF bland annat generikaföretaget KRKA som gör det vid årsskiftet. Det innebär att en patient efter generiskt utbyte på apotek kan få ett läkemedel som inte täcks av försäkringen.
 – LFF bygger på solidaritet och för att den ska fungera krävs att så många som möjligt är med. Jag kommer att arbeta för att få med så många företag som möjligt, säger Anders Öhlén.

Han tycker att Han tycker att TLV borde ta hänsyn till om ett företag har en adekvat försäkring eller inte när de beslutar om utbyte vilket idag inte är fallet.
– Vi har påtalat problemet för TLV men de menar att det är tekniskt svårt men jag hoppas att det kommer att bli ett myndighetskrav.

Anders Öhlén kommer närmast från läkemedelsföretaget Bristol Myers Squibb och har tidigare varit styrelseordförande för LFF.