Annons

?Allt fler studenter med basala kunskapsbrister?

“Med lång erfarenhet av undervisning vid Farmaceutiska fakulteten i Uppsala, håller jag självklart med Ingrid Nylander och Lennart Dencker i att det finns många socialt begåvade, positiva och ambitiösa studenter med hjärtat på rätt ställe. Anna Célens inlägg ?Ur studentens perspektiv? i förra numret är ett bevis på detta (Tack, Anna!). Det finns studenter som […]

17 okt 2003, kl 14:55
0

“Med lång erfarenhet av undervisning vid Farmaceutiska fakulteten i Uppsala, håller jag självklart med Ingrid Nylander och Lennart Dencker i att det finns många socialt begåvade, positiva och ambitiösa studenter med hjärtat på rätt ställe. Anna Célens inlägg ?Ur studentens perspektiv? i förra numret är ett bevis på detta (Tack, Anna!). Det finns studenter som bryr sig och som med rätta är bekymrade.

Jag vill dock hävda att resultatfördelningen i tentamenskurvorna uppvisar en distortion mot det negativa hållet. Antalet som jag tvingas underkänna med hänvisning till basala kunskapsbrister har ökat påtagligt under senare tid.

Beträffande Annas inlägg kring grupparbeten så är det nog ofrånkomligt att vissa upptäcker att de kan sko sig på andras bekostnad och ?bara glida igenom?. Arbetslivet i stort är baserat på grupporganisationer, men någon måste ju ta ansvar. Delat ansvar blir ingens ansvar. Detta präglar för närvarande inte bara utbildning och skola utan vård och omsorg, polis- och rättsväsende etcetera. Vi ser det varje dag och listan kan göras lång.

Hela det politiska etablissemanget med stat, landsting och kommun, verkar fostrat i en grupparbetsmentalitet där alla lärt sig att skylla ifrån sig och ingen tar ansvar. Det är exempelvis beklämmande att se Socialministerns trötta kroppsspråk då han förhoppningsvis verkar insett att psykvården behöver samordnas, men det är en annan debatt.”

Björn Lindeke

Professor, vd Apotekarsocieteten