Afinitor var inte bättre än placebo
Personer med primär levercellscancer blev inte hjälpta av Afinitor. Foto: iStockphoto

Afinitor var inte bättre än placebo

Novartis cancerläkemedel Afinitor misslyckades med att förlänga överlevnaden hos patienter med levercancer.

8 aug 2013, kl 11:12
0

Afinitor (everolimus) är godkänt för behandling av avancerad njurcellscancer, neuroendokrina tumörer och hormonreceptorpositiv avancerad bröstcancer. Novartis har nu studerat läkemedlet mot levercancer i en fas III-studie i hopp om att kunna utöka indikationen. 

Men resultaten är nedslående, enligt ett pressmeddelande från företaget. Afinitor lyckades inte nå målet med att förlänga den totala överlevnaden hos patienter med avancerad eller metastaserad primär levercellscancer, HCC, jämfört med placebo. 

Fas III-studien som var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad jämförde Afinitor med placebo hos 546 patienter. Patienterna fick antingen 7,5 mg Afinitor och bästa tillgängliga vård eller placebo och bästa tillgängliga vård. Det primära effektmålet var förlängd total överlevnad. 

Efter att man inte nådde det primära effektmålet kommer Novartis nu inte att gå vidare med ansökan om att utöka indikationen för Afinitor. Företaget menar att man är besviken på resultatet, men säkra på att everolimus kan vara effektivt mot andra typer av cancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng