Adhd-läkemedel hjälpte vid amfetaminberoende
Foto: Istock

Adhd-läkemedel hjälpte vid amfetaminberoende

I en svensk studie gav adhd-läkemedlet lisdexamfetamin ett positivt utfall vid amfetaminberoende.

17 nov 2022, kl 07:50
0

Det finns i dag ingen godkänd läkemedelsbehandling mot amfetaminberoende. Men personer som missbrukar amfetamin får ändå många olika läkemedelsbehandlingar. Vissa läkemedel har forskningsmässigt visat lovande resultat, men studierna har hittills ofta varit små och övertygande bevis saknas.

Kandidat vid amfetaminberoende

Nu har forskarna bakom en ny studie som de genomförde i Sverige identifierat en kandidat för fortsatt klinisk forskning. Det handlar om adhd-läkemedlet lisdexamfetamin. Det var den enda undersökta behandlingen som gav en tydlig positiv effekt vid amfetaminberoende. Studien är publicerad i Jama psychiatry.

– Våra resultat tyder på att lisdexamfetamin kopplas till bäst utfall och uppmuntrar till att göra randomiserade, kontrollerade studier för att undersöka det här vidare, säger i ett pressuttalande Jari Tiihonen, professor i klinisk psykiatri vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, och studiens sisteförfattare.

Svensk-finskt samarbete

Forskare vid Karolinska institutet, Östra Finlands universitet och Niuvanniemi sjukhus samarbetade kring den registerbaserade studien. Den omfattade nästan 14 000 personer – alla i Sverige i åldrarna 16–64 år som fick diagnosen amfetamin- eller metamfetaminbrukssyndrom för första gången mellan juli 2006 och december 2018. Detta med undantag för personer med schizofreni eller bipolär sjukdom, dessa uteslöts.

Personerna följdes i registren under i median 3,9 år. De primära utfallsmåtten var sjukhusinläggning på grund av substansmissbruk respektive sjukhusinläggning eller död av vilken orsak som helst.

Genom att forskarna jämförde utfallen under perioder med och utan en viss läkemedelsbehandling hos samma person, kunde varje individ fungera som sin egen kontroll.

Lisdexamfetamin förbättrade utfallet

Forskarna analyserade utfallen av 17 olika läkemedelsbehandlingar. Lisdexamfetamin som är godkänt för behandling av adhd stack ut. Användning av lisdexamfetamin minskade i studien risken att bli inlagd för substansmissbruk med 18 procent. Risken för sjukhusinläggning eller död av andra orsaker minskade med 14 procent. Detta jämfört med perioder när personen inte använde adhd-läkemedlet.

Kombinationer av två eller flera olika läkemedel mot substansbrukssyndrom kunde också kopplas till minskad risk för sjukhusinläggning och död. Men för de övriga läkemedlen var för sig såg forskarna inga sådana samband.

Många har både missbruk och adhd

En reservation mot de lovande resultaten för lisdexamfetamin kan vara att många med substansmissbruk också har adhd. I studien gällde detta närmare tolv procent av deltagarna. Läkemedlet kan i många fall ha förskrivits för denna diagnos.

Men forskarna gjorde även olika statistiska jämförelser mellan olika individer i studien och anser att resultaten av dessa tyder på att lisdexamfetamin kan hjälpa även vid amfetaminberoende utan adhd.

Forskningen har finansierats av Social- och hälsovårdsministeriet i Finland, finsk statlig forskningsfinansiering till sjukhusdistriktet Norra Savo, Psykiaterföreningen i Finland, Finlands akademi, Finlands medicinska stiftelse och Emil Aaltonen-stiftelsen.

Flera av studiens författare har mottagit finansiering eller arvoden från läkemedelsbolag i olika sammanhang. Se den vetenskapliga artikeln för ytterligare information om potentiella intressekonflikter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng