Annons
Svenskt Alzheimerpris till professor Kaj Blennow
Professor Kaj Blennow. Foto: Lasse Skog

Svenskt Alzheimerpris till professor Kaj Blennow

Göteborgsforskaren Kaj Blennow tilldelas Bengt Winblads pris 2019 för sin Alzheimerforskning.

21 aug 2019, kl 06:20
0

Kaj Blennow, professor vid sektionen för psykiatri och neurokirurgi vid Göteborgs universitet samt överläkare och chef för neurokemiska laboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, får Bengt Winblads pris 2019. 

Kaj Blennow och hans forskargrupp utvecklar, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, bland annat metoder för diagnostik av Alzheimers sjukdom och olika sätt att följa biokemiska effekter av nya behandlingsprinciper.

Inom diagnostikområdet har forskargruppen under de senaste tio åren utvecklat metoder för att mäta proteinerna tau, fosfo-tau och beta-amyloid, som alla tros spela betydande roller i uppkomsten och utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Forskningen ligger till grund för en metod där man med hjälp av biomarkörer i ett vanligt ryggvätskeprov tidigt kan diagnostisera Alzheimers sjukdom. En tidig diagnos och insatt behandling kan bromsa sjukdomsutvecklingen.

Kaj Blennow har fått ett flertal internationella utmärkelser och fick tidigare i år ett mångmiljonanslag från amerikanska Alzheimer drug discovery foundation. Nu tilldelas han Bengt Winblads pris för sin mångåriga translationella demensforskning som “gett mycket viktiga bidrag till en ökad förståelse kring de mekanismer som medverkar i utvecklingen av Alzheimers sjukdom”.

Bengt Winblads pris instiftades 2017 av professor Bengt Winblad för att främja neurovetenskaplig forskning inom geriatrik med huvudsaklig inriktning mot demenssjukdomar. Priset på 150 000 kronor delas ut varje år till en person som gjort framstående insatser inom Alzheimerforskningen.

Prisutdelningen kommer att äga rum vid Svenska läkaresällskapets årshögtid 12 november 2019.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng