Annons

4 minuter med…

…Hans Selander, ansvarig för Apotekets förberedelser för de förändringar som införs den 1 oktober, det vill säga generisk substitution och obligatoriska arbetsplatskoder på recepten om läkemedlen ska omfattas av förmånssystemet.

29 sep 2002, kl 00:00
0

Vilken har varit den största svårigheten inför reformen?

– Det har gått långsammare än väntat att få förskrivarna att ange arbetsplatskoder på recepten. Tyvärr drabbas en tredje part, kunden, och inte den förskrivare som har slarvat om koden saknas.

Hur kommer apotekspersonalen att göra om arbetsplatskod saknas på ett recept efter den 1 oktober?

– Det kommer att hanteras på olika sätt i olika landsting. Det ligger inom landstingens ansvarsområde att lösa frågan, även om de kan få hjälp från oss.

Vilken inställning har apotekspersonalen till förändringarna?

– Jag har inte uppfattat att det finns några direkta aversioner mot reformen. Många tycker nog att det känns positivt att medverka till att samhället sparar pengar. Dessutom finns ju lokala, välfungerande överenskommelser om generisk substitution redan idag på många håll, i dessa fall blir förändringen inte så stor.

Hur har pilotkörningarna av nya ATS gått?

– Det har gått ganska problemfritt och systemet har upplevts som ett bra stöd. Vi har använt en delleverans av Läkemedelsverkets lista över utbytbara läkemedel.

Kommer det att bli längre köer på apoteken efter den 1 oktober?

– Det kommer att ta tid att förklara de nya reglerna för kunderna, så i ett initialskede är det möjligt att det blir så.