14 nya ämnen narkotikaklassas

Regeringen har beslutat att narkotikaklassa 14 nya ämnen från den 26 januari i år.

20 jan 2016, kl 11:53
0

Det är på förslag av Folkhälsomyndigheten som regeringen har beslutat att klassa ämnena som narkotika.

Ämnen som går in under den klassen är det centralstimulerande propylfenidat, de smärtstillande ämnena U-47700 och W-18 samt det lugnande ämnet metizolam. Även hallucinogenerna N,N-dipropyltryptamin (DPT), 6-allyl-6-nor-LSD (AL-LAD), LSZ, allyleskalin, metallyleskalin, eskalin, 25B-NBOH, 25B-NBF, 25C-NBF och 25I-NBF ingår i klassningen.

Ämnena används inte för medicinska ändamål och tas därför in i Läkemedelsverkets förteckningar över narkotika.

– Så vitt vi vet förekommer det ingen legal användning i dag. Det är nätdroger och missbrukssubstanser, säger Karolina Rosell, utredare på enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika på Läkemedelverket.

För att föra in eller ut dessa ämnen efter den 26 januari kommer det att krävas tillstånd från Läkemedelverket.

– Företag kommer att behöva tillstånd för att hantera ämnena. Detsamma gäller för privatpersoner. Man får inte inneha ämnena om de inte förskrivs av läkare.
Dock är inte det här läkemedel, utan andra typer av ämnen, säger Karolina Rosell.

Tio ämnen som sedan tidigare är narkotikaklassade i Sverige blir nu även det internationellt på FNs listor över narkotikaklassade medel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng