“Coronakrisen blottlägger allvarligt kunskapsgap”
Ingrid Helander.

“Coronakrisen blottlägger allvarligt kunskapsgap”

Pandemin har blottlagt att väldigt många inte förstår hur kunskap skapas, skriver Ingrid Helander i dagens blogg.

3 jul 2020, kl 14:03
0

Annons

“Förutom att corona-pandemin har blottlagt allvarliga brister i den svenska beredskapen har den även blottlagt en oförmåga hos väldigt många att förstå hur kunskap skapas. Eller för att tala klarspråk: ett avgrundsdjupt kunskapsgap.”

Det skriver Läkemedelsvärldens chefredaktör Ingrid Helander i en redaktionsblogg om debatten, diskussionen och nyhetsförmedlingen under månaderna som gått sedan coronaviruset började sin framfart över världen.

Covid-19 var då en helt ny och okänd sjukdom. Från att inte veta någonting om viruset och dess egenskaper, har vi under våren redan lärt oss massor. Men ännu är det mesta okänt, framhåller Ingrid Helander som är djupt oroad av att de osäkerheten verkar vara så svår att acceptera för många.

“Under våren har jag ofta förbannat bristen på förståelse för detta”, skriver hon. “Hur journalister (ja till och med chefredaktörer), debattörer, akademiker och folk i allmänhet krävt svar där svar inte gått att få, och sedan tagit det för intäkt att expertmyndigheter och andra är inkompetenta och medvetet vill ha ihjäl delar av befolkningen. Eller när folk går i taket för att kunskap, eller citat, som var giltiga för två veckor sedan inte längre är det eftersom kunskapsläget har förflyttats och blivit ett annat.”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng