Annons
Höjt högkostnadsskydd från och med årsskiftet

Höjt högkostnadsskydd från och med årsskiftet

Taket i högkostnadsskyddet höjdes den 1 januari. Orsaken är regeringen höjt prisbasbeloppet för 2020.

7 jan 2020, kl 11:01
0

Annons

Femtio kronor mer än tidigare får invånarna betala för receptförskrivna läkemedel innan frikortet träder in. Det innebär att man betalar högst 2 350 kronor, mot tidigare 2 300 kronor, under en tolvmånadersperiod för de läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet, skriver e-hälsomyndigheten på sin webbplats.

Högkostnadsskyddet följer en rabattstege som innebär att kostnader upp till 1 175 kronor betalas till fullo av kunden själv. Därefter träder rabattsystemet in med ökande rabatter ju närmare taket i högkostnadsskyddet man kommer.

Rabattstegen är kopplade till prisbasbeloppet, som för 2020 har höjts till 47 300 kronor, med konsekvensen att taket i högkostnadsskyddet höjts.

De som nått gränsen för frikort innan höjningen, det vill säga betalat 2 300 senast den 31 december 2019, påverkas dock inte av höjningen utan är berättigade till frikort under ett år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng