Anklagas för marknadsföringsbrott

Astrazeneca misstänks för bedrägeri i USA i samband med marknadsföring av ett antipsykotiskt läkemedel.
14 oktober 2014, klockan 10:10

Astrazeneca gick 2010 med på en förlikning i USA för off label-förskrivning av det antipsykotiska läkemedlet Seroquel, quetiapin. Nu är Seroquel fokus i ett nytt åtal, denna gång i delstaten Texas i USA. Statsåklagaren i Texas har lämnat in en stämningsansökan mot läkemedelsföretaget.

Enligt statsåklagaren ska Astrazeneca ha marknadsfört Seroquel utanför godkända indikationer, vilselett om biverkningar och betalat ut ersättningar till två inflytelserika beslutsfattare i delstaten, skriver Fierce Pharma. 

De två beslutsfattarna ha fått 465 000 dollar, eller cirka 3,35 miljoner kronor, av Astrazeneca för att driva upp försäljningen av läkemedlet. Företaget menar att det var ersättning för talaruppdrag, men enligt stämningsansökan ska dokument bevisa att det var för att beslutsfattarna skulle marknadsföra Seroquel.

Läkemedlet ska också ha marknadsförts till unga, trots att det inte var godkänt för den åldersgruppen före 2013. Företaget ska också ha uppmuntrat marknadsföring för andra icke godkända indikationer, bland annat depression.

Astrazeneca har sagt i ett uttalande att man tittar på stämningsansökan och funderar på nästa steg, men att man anser att företagets agerande i Texas varit både etiskt och enligt lagen.

Andra artiklar inom samma ämne