”Vi måste arbeta kollektivt för att alla ska få vaccin”
Foto: Istock.

”Vi måste arbeta kollektivt för att alla ska få vaccin”

På en pressträff framhöll WHO-chefen att 70 procent av befolkningen i alla länder bör vara covid-19-vaccinerade.

11 maj 2022, kl 12:55
0

Annons

Att covid-19 just nu ökar i mer än 50 länder visar på virusets förmåga att snabbt förändras. Det sa Världshälsoorganisationens, WHO:s, generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff under gårdagen.

– I Sydafrika är det just nu omikrons undervarianter BA.4 och BA.5 som driver sjukdomen medan det är BA 2 som är dominerande i resten av världen. Immuniteten från vaccination och tidigare sjukdom håller sjukhusvistelse och dödsfall på en jämförelsevis låg nivå jämfört med tidigare vågor. Men detta är ingen garanti för de platser i världen där vaccinationstäckningen är låg, fortsatte han.

Toppmöte om covid-19

I morgon hålls ett globalt toppmöte om covid-19. Mötet är det andra toppmötet om covid-19 och anordnas i år av USA. Flera länder samt internationella organisationer, som till exempel WHO, kommer att delta. Det globala mötet ska inledas av USA:s president Joe Biden, samt andra statschefer, som ska tala om hur kampen mot covid-19 måste fortsätta att vara en internationell prioritet.

Det globala mötet kommer att innehålla tre olika sessioner som fokuserar på vaccin, att utöka tillgången till tester och behandlingar samt att förhindra framtida katastrofer.

Detta möte är ett ytterligare ett tillfälle att fokusera på vad som behövs göras, framhöll Tedros Adhanom Ghebreyesus på pressträffen.

– Vår uppgift är att förbereda oss på det värsta så att länder har de bästa förutsättningarna att kunna svara på vad som kommer härnäst.

Han sa också att WHO fortsätter att förespråka att alla länder bör arbeta för att få minst 70 procents vaccintäckning och börja med att vaccinera de mest utsatta.

– Den här pandemin är inte över och alla ledare behöver ta steget för att stärka befolkningens immunitet och arbeta kollektivt för att få tester, behandlingar och vacciner till hela befolkningen. Vaccination är det bästa sättet att rädda liv, skydda samhällen och hälsosystem och minimera fall av komplikationer efter covid-19 eller “lång-covid”, sa han.

Vill se mer rättvis fördelning av läkemedel

Tedros Adhanom Ghebreyesus framhöll också att WHO hoppas på att under det globala mötet se framsteg när det gäller fördelningen av antivirala läkemedel och tester så att den blir mer rättvis.

– Vi är fortfarande oroade över att låg- och medelinkomstländer fortfarande inte kan få tillgång till antivirala läkemedel och att testningen snabbt minskar på många ställen, sa han.

Han menade att det finns vissa saker som kan förbättras som han uppmanade läkemedelsföretaget Pfizer att hjälpa till med. Detta är bland annat att läkemedelspriserna måste vara transparanta och överkomliga för dessa länder och att det inte finns några avtalskrav som försenar åtkomsten på läkemedel. Han uppmanade också företaget att stödja en generisk tillverkning runt om i världen så att det snabbt går att öka utbudet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng