Varken vitaminer eller selen skyddar mot prostatacancer

Två stora studier som presenteras i JAMA idag visar att tillskott av
vitamin C, vitamin E eller selen inte skyddar mot prostatacancer.
Resultaten går därmed emot tidigare studier och enligt forskarna finns
det ingen anledning för män att ta kosttillskott.

10 dec 2008, kl 12:41
0

I den ena studien som presenteras online på JAMA idag har drygt 35 500 män lottats till fyra olika grupper, en grupp fick selen, en fick vitamin E, en fick både selen och vitamin E och en grupp fick placebo. Männen skulle ha följts i sju år, men studien avbröts i förtid och medianuppföljningstiden blev i slutändan 5,5 år. Resultaten från studien, som går under namnet SELECT, visar att tillskottet inte ger något skydd mot prostatacancer.  

Den andra studien, Physicians Health Study II, som också publiceras online på JAMA idag har följt nästan 15 000 manliga läkare, 50 år eller äldre, i snitt i 8 år. Männen fick äta tillskott av antingen vitamin C (400 IE varannan dag) eller vitamin E (500 mg dagligen) eller placebo. Totalt drabbades 1008 av männen av prostatcancer, men det fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna.

I en kommenterande artikel i JAMA skriver Peter H Gann att SELECT-studien är väl genomförd och sannolikt inte missat någon effekt.  Han skriver också att det är dags att ge upp strategin att det skulle gå att ersätta en skyddande effekt av kosten med enskilda substanser vare sig de ges en och en eller i kombination.

Studierna har gjorts efter att två större studier 1996 och 1998 visat att selen och vitamin E hade en skyddande effekt mot prostatacancer.   

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng