Vaccin mot flera influensavirus

Amerikanska forskare kan ha funnit ett sätt att utveckla ett influensavaccin som är effektivt mot flera influensasorter.

23 maj 2013, kl 10:21
0

Vanliga influensavaccin baseras på inaktiverade virus och måste hela tiden uppdateras för att rikta in sig på de virusstammar som troligen kommer att orsaka influensan det året. Även om det cirkulerar olika influensavirus är vissa delar av virusen samma och det nya vaccinet angriper de delarna. Enligt forskarna kan det även användas för influensatyper som ännu inte finns, skriver BBC.

Det nya vaccinet baseras på nanopartiklar och behöver inte odlas fram i hönsägg och därför är det lättare att massproducera. 

Men vaccinet har hittills bara testats på djur. Forskarna använde sig av illrar i de kliniska försöken, eftersom de kan smittas av mänskliga virus och de får liknande symtom. Forskarna testade vaccinet mot flera olika influensavirus som cirkulerat mellan 1934 och 2007. Det nya vaccinet gav ett starkare antikroppssvar hos illrarna än ett traditionellt influensavaccin. 

Forskarna menar att detta inte är ett universalvaccin, men att det är ett första steg mot mer effektiva influensavaccin. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng