Annons
Tepezza första läkemedlet mot Graves oftalmopati
Graves oftalmopati är en autoimmun ögonsjukdom som kan ge utstående ögon, smärta och synnedsättning. Foto: Istock

Tepezza första läkemedlet mot Graves oftalmopati

Ema ger grönt ljus till Tepezza som är det första läkemedlet specifikt riktat mot Graves oftalmopati.

28 apr 2025, kl 09:30
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten Emas vetenskapliga kommitté CHMP har gett ett positivt utlåtande för Tepezza (teprotumumab).

Tepezza är det första läkemedlet som riktar sig till vuxna patienter med måttlig till svår Graves oftalmopati. Sjukdomen kallas även endokrin oftalmopati eller tyreoideaassocierad oftalmopati, TAO.

Graves oftalmopati är en sällsynt autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper vävnaderna bakom ögonen, vilket kan leda till inflammation och svullnad. Sjukdomen är starkt kopplad till Graves sjukdom, en form av överaktiv sköldkörtelsjukdom som också kallas hypertyreos.

CHMP:s rekommendation markerar ett möjligt genombrott för en patientgrupp som tidigare haft mycket begränsade behandlingsalternativ.

Kan orsaka blindhet

Graves oftalmopati leder till inflammation i vävnaderna runt ögonen. Vanliga symtom är utstående ögon, rodnad, smärta, dubbelseende och tillbakadragna ögonlock.

I svåra fall kan sjukdomen orsaka permanent synnedsättning och ansiktsdeformitet. Hittills har behandlingen främst bestått av kortikosteroider och ibland rekonstruktiv kirurgi.

Minskar svullnad och inflammation

Tepezza, som är utvecklat av läkemedelsbolaget Amgen, är en monoklonal antikropp. Läkemedlet verkar genom att blockera den autoimmuna aktiveringen av orbitala fibroblaster – celler i ögonhålan som spelar en central roll i sjukdomen.

Patienter får läkemedlet som dropp var tredje vecka under totalt åtta tillfällen.

För att utvärdera effekten har forskare dokumenterat resultaten i tre randomiserade, placebokontrollerade studier med totalt 225 patienter med aktiv sjukdom samt 62 patienter med kronisk sjukdom.

Efter 24 veckors behandling visade resultaten en signifikant minskning av ögonens utstående, så kallad proptos. I genomsnitt minskade proptosen med mellan 2 och 2,3 millimeter hos patienter med aktiv sjukdom. Hos patienter med kronisk sjukdom var minskningen i proptos mindre, under 1,5 millimeter, men ändå kliniskt relevant.

Utöver dessa fynd visade forskningen också att inflammationen förbättrades signifikant jämfört med placebo.

Risker med Tepezza

De vanligaste biverkningarna var muskelsammandragningar, diarré, håravfall, högt blodsocker, trötthet, illamående och huvudvärk.

Allvarliga biverkningar inkluderar hörselnedsättning, som i vissa fall har varit permanent.

Dessutom har prekliniska studier visat att läkemedlet kan innebära risker för fosterutvecklingen, och ytterligare riskminimeringsåtgärder planeras.

Nu ska EU-kommissionen besluta

CHMP:s positiva yttrande är ett avgörande steg mot ett EU-gemensamt godkännande, men det slutgiltiga beslutet fattas av EU-kommissionen.

Därefter kommer nationella förhandlingar om pris och subvention att ske i varje medlemsland.

Om kommissionen går på CHMP:s linje blir Tepezza det första specifika läkemedlet i EU för behandling av Graves oftalmopati, som hittills saknat riktad läkemedelsterapi.

Nationellt ordnat införande i Sverige

Svenska NT-rådet bestämde i slutet av förra året att Tepezza ska omfattas av nationell samverkan. Detta innebär att läkemedlet ingår i processen för nationellt ordnat införande.

Rådet grundar beslutet på Tepezzas status som det första immunmodulerande läkemedlet för behandling av Graves oftalmopati.

Samtidigt finns det risk för biverkningar såsom hörselpåverkan och högt blodsocker vilket kräver särskild uppmärksamhet, skriver NT-rådet.

En komplett behandlingsserie med åtta infusioner beräknas kosta cirka 4,2 miljoner kronor för en patient som väger 75 kilo. NT-rådet har beställt en hälsoekonomisk bedömning av Tepezza från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Efter denna bedömning gör rådet en sammanvägd analys och kommer med en rekommendation till regionerna om hur läkemedlet ska användas.

I väntan på den hälsoekonomiska bedömningen rekommenderar NT-rådet regionerna att avvakta med användning av Tepezza.

Graves oftalmopati

Graves oftalmopati är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper vävnader i ögonhålan. Ett par andra namn för sjukdomen är endokrin oftalmopati eller tyreoideaassocierad oftalmopati, TAO.

Tillståndet är starkt kopplat till Graves sjukdom, en form av autoimmun hypertyreos.

Ungefär 2 100 personer insjuknar i Graves sjukdom varje år i Sverige. Av dem utvecklar 25 till 50 procent ögonsymtom. Medelsvår till svår och synhotande sjukdom är dock ovanligare, det förekommer hos cirka fem till sju procent av patienterna.

Graves oftalmopati orsakar inflammation, svullnad och ibland bestående ärrbildning i ögonhålan. Symtomen varierar från mild ögonirritation till dubbelseende, utstående ögon och i svåra fall synnedsättning. Naturalförloppet sträcker sig ofta över två-tre år.

Rökning är en betydande riskfaktor både för att utveckla och förvärra sjukdomen. Behandlingen har hittills syftat till att lindra inflammation och förebygga skador, med alternativ som tårsubstitut, kortisonläkemedel och kirurgi. Nya målriktade terapier som Tepezza erbjuder nya möjligheter vid måttlig och svår sjukdom.

Källor: Läkartidningen, Internetmedicin.se

Previous article Ny studie: Fler apotek men ingen mångfald
Nästa artikel Villkorat ja till ny terapi mot svår muskelsjukdom