Annons

Stort genomslag för inlämningskampanj

Inlämningen av överblivna läkemedel i Sverige har ökat med över tio procent sedan kampanjen “Överblivna läkemedel sökes!” drogs igång.

17 okt 2003, kl 12:07
0

Inlämningen av överblivna läkemedel i Sverige har ökat med över tio procent sedan lanseringen av Håll Sverige Rents kampanj “Överblivna läkemedel sökes!”, skrev stiftelsen och Apoteket i pressmeddelanden igår. Resultatet ligger i linje med de förväntningar man hade innan kampanjen.

? Det är en vinstlott för naturen att allt fler inser att överblivna läkemedel inte ska hällas ut i avloppet eller slängas i soporna. Naturen befrias nu från stora mängder läkemedelsrester som annars riskerat hamna i mark och vattendrag, säger Cecilia Ehrenborg, kampanjansvarig på Håll Sverige Rent.

Mängden läkemedelsrester som varje år riskerar läcka ut i naturen, via avlopp och soptippar, minskar därmed med 75-100 ton, om effekten av kampanjen håller i sig.

En SIFO-undersökning som genomfördes på uppdrag av Apoteket några år innan kampanjen visade att bara drygt var tredje person lämnar in överblivna läkemedel på apoteken, trots att nästan nio av tio känner till att man ska göra det. Undersökningen visade också att bara en av tre oroar sig för läkemedlens påverkan på miljön.

– De siffrorna ser förhoppningsvis lite bättre ut nu. På sikt blir inlämnandet troligtvis ännu större eftersom beteendeförändringar tar tid och det kan dröja innan folk går till apoketet med sina överblivna läkemedel, säger Cecilia Ehrenborg.

Kampanjen “Överblivna läkemedel sökes!” lanserades den 3 mars 2003 och avslutades den 3 september. Kampanjen genomfördes i samarbete med Läkemedelsindustriföreningen, Kronans Droghandel, Tamro, Apoteket och Landstingsförbundet. Detta var första gången som hela kedjan med läkemedelsaktörer, från tillverkning till frakt av läkemedel till förbränning, gick samman i en miljökampanj.