?Socialstyrelsen redovisar i oktober?

GENERIKAREFORMEN, ANDRA INLÄGGET, BEMÖTANDE AV ANNE HISELIUS INLÄGG I LMV 6/04

18 jun 2004, kl 18:05
0

Annons

Syftet med att införa utbyte av läkemedel på apotek var att säkerställa att samhället och patienterna inte betalar mer än nödvändigt för de läkemedel där det finns flera likvärdiga motsvarigheter men med olika pris. Samhället skall då endast fullt ut bekosta det billigaste av dessa läkemedel. Läkemedelsverket bedömer läkemedlens utbytbarhet. Den grundläggande förutsättningen för utbytbarhet är att läkemedlen innehåller samma aktiva substans (i samma mängd) och är i övrigt medicinskt likvärdiga.
För att säkerställa patientsäkerheten infördes möjligheten att för förskrivaren på medicinska grunder motsätta sig ett utbyte. Denna möjlighet har dock utnyttjats i mycket liten utsträckning. Endast tre procent av aktuella recept har varit försedda med ett kryss i rutan.

Regeringen är medveten om att det fanns en viss risk att reformen skulle kunna orsaka problem och har för att kunna rätta till sådana eventuella problem gett Socialstyrelsen i uppdrag att analysera om reformen har inneburit några patientsäkerhetsproblem. Om Socialstyrelsen finner att patientsäkerhetsproblem föreligger så skall de lämna förslag på hur detta kan åtgärdas. Uppdraget skall redovisas i oktober 2004.
Reformen har hittills medfört stora besparingar för samhället och patienterna. Den största besparingen är inte som en direkt följd av de genomförda utbytena utan som en följd av att läkemedelsföretagen nu konkurrerar om priset för de utbytbara läkemedlen. De prissänkningar som har genomförts sedan reformen infördes har under 2003 medfört besparingar på över en miljard kronor.

Elin Michelsen
Departementssekreterare
Hälso- och sjukvårdsenheten
Socialdepartementet

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng