Socialdemokraterna vill luckra upp monopolet

Socialdemokraterna har ändrat sin inställning till monopolet och vill nu tillåta försäljning av receptfria läkemedel i handeln. På detta sätt vill de förhandla med regeringen och stoppa avregleringen av de receptbelagda läkemedlen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

3 okt 2007, kl 09:29
0

Ylva Johansson, socialdemokratisk vice ordförande i socialutskottet, säger till Ekot att “det är viktigt att försöka rädda grunden för monopolet, och samtidigt göra det lätt att köpa vanliga receptfria läkemedel”.

Socialdemokraterna vill alltså inte avreglera försäljningen av receptbelagda läkemedel. Ylva Johansson anser att risken är stor att internationella storkedjor kommer att driva upp kostnaderna för läkemedel vid en avreglering av den marknaden.
– Jag hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga, och lägger ned planerna på att avreglera Apoteket, och istället tar vår utsträckta hand om att göra det lättillgängligt för människor att köpa förkylningsmedel och annat i vanliga detaljhandeln, säger Ylva Johansson till Ekot.

I en efterföljande debatt i P1-morgon mellan Ylva Johansson och Cathrin Pålsson-Ahlgren (kd) hördes dock inga närmanden mellan de politiska blocken.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng