Resistenta tyfoidfeber-bakterier sprids globalt

En stam med multiresistenta bakterier som ger tyfoidfeber blir allt vanligare på flera kontinenter.

12 maj 2015, kl 12:21
0

Salmonella typhi-bakterier som orsakar tyfoidfeber har kartlagts på 63 platser i en stor multinationell undersökning med fler än 70 forskare, skriver Reuters
De fann att en specifik stam, H58, blivit allt vanligare och dessa bakterier är multiresistenta mot de vanligaste behandlingarna. Resistens har setts tidigare i Salmonella typhi-bakterier men i H58-stammen är generna som kodar för antibiotikaresistens mer stabila.

På de platser där tyfoid-bakterier finns endemiskt håller H58-stammen på att ta över de annars vanligaste stammarna. I alla analyser som forskarna gjorde fann man H58 i 47 procent av proven.
Denna bakteriestam uppstod i södra Asien för 25 till 30 år sedan och har sedan dess spridit sig vidare över större delar av Asien och nu nått östra och södra Afrika samt Fiji.

Det finns vaccin mot sjukdomen, men det är inte allmänt spritt i fattigare länder på grund av att man inte sett det som kostnadseffektivt och att sjukdomen gått att behandla med antibiotika.

Bakterien är väldigt smittsam och överförs främst via vatten eller föda. Infektionen utvecklas till en sepsis och sjukdomen börjar med feber upp till cirka 40°C eller mer. Huvudvärk, hosta och muskelvärk följs av röda utslag på bålen. Sjukdomen kan obehandlad leda till fler symtom som blödningar och tarmbristningar och beräknas då ha en dödlighet på cirka 20 procent. 30 miljoner människor smittas varje år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng