Annons

Praktikersättning blir upp till varje företag

Från hösten 2011 kan apotekar- och receptariestudenter som gör praktik
på apotek få olika ersättning beroende på vilket företag de praktiserar
på. Det står klart efter att de stora kedjorna nått en överenskommelse.
Men facket är missnöjt.

5 nov 2010, kl 12:10
0

Studentkårer och fackförbund har varit oroliga för att apotekar- och receptariestudenter inte ska få den ersättning som de får idag under sin apotekspraktik. Anledningen är att det avtal som Apoteket AB hittills haft sagts upp från och med årsskiftet som en effekt av omregleringen.

På torsdagen presenterade en arbetsgrupp där representanter från de största apotekskedjorna suttit med en överenskommelse. I och med den garanterar de praktikplatser för alla studenter, men någon gemensam ersättning har de inte kommit fram till. Från och med höstterminen 2011 blir det upp till varje företag att bestämma ersättningen. På Sveriges Farmacevtförbund är man inte nöjda.
– Det här förändrar inte vår inställning. Vi har uppfattningen att det är kollektivavtal som gäller för praktikanterna och den frågan kommer vi att driva vidare och förhandla med arbetsgivarorganisationen Almega inom kort, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på SFF.

Enligt tidigare avtal har apotekarstudenterna under den sex månader långa praktiken i och med kollektivavtal räknats som anställda och haft praktiklön på omkring 13000 kronor i månaden. Branschens arbetsgrupp har enats om att ersättningarna ska vara oförändrade under våren 2011 för att därefter bli företagsspecifik.

Praktikplatserna kommer att fördelas efter företagens marknadsandelar men det är lärosätena som slutligen fördelar. För studenterna kan det alltså bli viktigt att veta vilken ersättning som gäller var när de söker praktiken.

De aktörer som är med i överenskommelsen är Apotek Hjärtat, Apoteket AB, Apoteksgruppen, Cura Apoteket, Kronans Droghandel, Doc Morris, Medstop och Vårdapoteket.