Annons

Pfizer förändrar och vill satsa på generika

För att möta en tid med kommande patentutgångar ser Pfizer en möjlighet
i att förvärva och samarbeta med generikaföretag. Samtidigt genomgår
företaget stora förändringar även i Sverige.

20 mar 2009, kl 13:42
1

Annons

Liksom flera andra stora läkemedelsföretag står Pfizer inför flera utmaningar där patentutgången på storsäljaren Lipitor år 2010 är en. För att möta dessa måste företaget genomföra ett antal dramatiska förändringar och en av strategierna är att öka närvaron på generikamarknaden. Det säger David Simmons, chef för Pfizer:s etablished products unit, i en intervju med tyska Handelsblatt. Han menar att den nyss genomföra affären med indiska Aurobindo inte är tillräcklig för att nå målen.

David Simmons säger fortsatt att företaget överväger flera förvärv av den sorten för att bli större på generika. Han ville inte nämna om det var några särskilda generikaföretag som fanns i åtanke.

Tidigare i veckan meddelade Pfizer AB att företaget inför en ny organisation som, enligt ett pressmeddelande, ska möta kraven från hälso- och sjukvården. I den nya organisationen kommer fyra självständiga affärsområden att finnas vars chefer rapporterar direkt mot chefer i Europa.

Svenske vd:n Niklas Prager lämnar sin post och får inte någon egentlig efterträdare. Istället kommer en av de fyra områdescheferna, Nikolaj Sörensen, som ansvarar för läkemedel till öppenvården, att bli samordningsansvarig. Övriga områden kommer att bli specialläkemedel, cancerläkemedel och ett område med ansvar för apotekskunderna samt icke-patenterade läkemedel.

Den nya organisationen införs den 1 april och innebär en minskning med omkring 30 tjänster. Ytterligare ca 20 tjänster förväntas försvinna de närmaste 18 månaderna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Helt otroligt att se Pfizers kovändning. Speciellt från det svenska bolaget som tidigare sett generika som något katten har släpat in. Det hette då “vi forskar för livet”. Nu är då devisen “vi vill tjäna pengar. Även på kopior”?
    Konstigt att detta kommer samtidigt som Lipitor snart går off patent….Snart ser man väl Pfizer företrädarna gå ut och hylla generika också. Vilket j..la hyckleri…!