Oklar nytta av nytt adhd-läkemedel

Alcobra menar att deras behandling av adhd är effektiv. Men resultaten gällde bara när viss data tagits bort.

8 okt 2014, kl 08:30
0

300 personer ingick i en klinisk studie med en ny adhd-behandlingskandidat, metadoxin, som Alcobra gjort. När effekten av behandlingen skulle analyseras exkluderades data från fyra personer som bara fått placebo. Enligt Reuters var bolaget långsamt med att lämna ut information om hur dessa avvikande fynd påverkade tolkningen av resultaten.
Alcobra hävdade först att deras nya behandling gav en signifikant förbättring av symtom på adhd, men resultaten var inte statistiskt säkra när all information togs med.

Fyra patienter som fått placebobehandlig fick så stark effekt av den verkningslösa terapin att deras data togs bort från undersökningen.

Företaget ansåg att dessa individers reaktioner var oproportionellt stora och skilde sig från andra adhd-studier med metadoxin eller i försök med andra substanser.

Andra vanligt använda adhd-mediciner har en centralstimulerande effekt. Metadoxin, som är ett derivat av vitamin B6, har en annan verkningsmekanism och påverkar GABA-signaleringen i nervsystemet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng