Annons

Öka tillgängligheten

EU:s generaladvokat gör i sitt förslag till avgörande i målet om försäljning av Nicorette utanför Apoteket ingen skillnad mellan receptfria och receptbelagda läkemedel. Han tar istället sikte på ett avskaffande av hela det svenska apoteksmonopolet, som han anser hindrar fri rörlighet av varor över EU:s gränser. Förslaget värnar om en av unionens grundprinciper. Den svenska […]

18 jun 2004, kl 19:04
0

EU:s generaladvokat gör i sitt förslag till avgörande i målet om försäljning av Nicorette utanför Apoteket ingen skillnad mellan receptfria och receptbelagda läkemedel. Han tar istället sikte på ett avskaffande av hela det svenska apoteksmonopolet, som han anser hindrar fri rörlighet av varor över EU:s gränser. Förslaget värnar om en av unionens grundprinciper.
Den svenska debatten har mer handlat om att avmonopolisera hela eller delar av det receptfria sortimentet. Debatten är mindre aktuell i Centraleuropa, där apoteken ligger tätt och öppettiderna är så generösa att tillgängligheten i de flesta fall är tillgodosedd. Sverige, Danmark och Norge har cirka tre gånger så många invånare per apotek som genomsnittet i Europa. I Danmark och Norge har man därför dragit den logiska slutsatsen att tillgängligheten måste öka och i olika utsträckning tillåtit receptfritt i dagligvaruhandeln. Oberoende av hur domen i EU faller finns nordiska modeller för regeringen att öka tillgängligheten.

Apoteket är medvetet om bristen på tillgänglighet ? 16 miljoner kunder får årligen köa mer än 10 minuter ? och försöker att avhjälpa den via ombud, kundcentra och näthandel. Den senare har sedan flera år bedrivits i lokala försök. Övrig näthandel har under samma tid vuxit sig stark med låga priser som främsta drivkraft. Så inte i Apotekets, som inte får erbjuda lägre priser på nätet. Lagen om enhetliga priser på läkemedel bör därför skrotas så att näthandeln kan ta fart.
Tillgängligheten och konkurrensen kan också öka genom näthandel från andra EU-länder. Myndigheter bör publicera råd till hjälp för konsumenter, som tänker handla från dessa. Det är också dags att överväga legal import av all receptfri medicin för personligt bruk från EU, om läkemedlet försålts enligt landets lagar.

Ökad tillgänglighet åstadkoms också om fler läkemedel överförs till receptfritt. Den processen tycks dock ha avstannat i Sverige, men borde komma igång på nytt. Läkemedel är en hörnsten i egenvården och fler beprövade receptbelagda preparat bör bli receptfria.

Tillgängligheten minskar i Sverige. Prioriteringlistor håller patienterna borta från vården och tveksamheten inför nya läkemedel växer. För att få recept av vissa specialister ska man i Stockholm ha remiss från vårdcentralen, som har telefontid en timme på morgonen och håller faxnummer och mailadress hemliga.

Det är tur att det stundar sommar och semester, så att man får tid över till att fylla på läkemedelsförrådet. Synd bara att många berörda inrättningar har sommarstängt.