Annons

OAB agerade rätt enligt Reinfeldt

Att skapa OAB som ett moderbolag till Apoteket AB var nödvändigt för
att sköta utförsäljningen. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt när
han på tisdagen frågades ut av konstitutionsutskottet. Bolaget agerade
enligt honom rätt när de avsatte Apoteket AB:s styrelse.

27 apr 2010, kl 16:53
0

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var på tisdagen siste man att frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott, KU, med anledning av regeringens hantering av styrningen och försäljningen av Apoteket AB. En av frågorna som ställdes och som varit uppe vid tidigare utfrågningar var varför regeringen valt att bilda Apoteket Omstrukturering, OAB, för att sköta processen.

Enligt statsministern var detta en nödvändighet för att klara av en försäljning av den här sorten. Eftersom den innefattade en omreglering och ett öppnande av en ny marknad skiljer den sig enligt honom från andra utförsäljningar av statliga bolag.

Fredrik Reinfeldt sade också att OAB, när de lät Apoteket AB:s styrelse avgå, agerade på ett sätt som gjorde det möjligt att genomföra riksdagens beslut om att omreglera apoteksmarknaden. Han beskrev på det hela apoteksomregleringen som lyckad.

Tidigare har Apotekets före detta styrelseordförande Per Båtelson, OAB:s vd Eva-Britt Gustafsson och socialminister Göran Hägglund (KD) frågats ut av KU. Nu ska ärendet behandlas och i mitten av maj är planen att ett betänkande ska vara klart. Den 14 juni planeras en granskningsdebatt i riksdagen.