NOTISER

Farmacevter i Storbritannien får förskriva De första 14 farmacevterna med beteckningen "supplementary prescribers" har registrerats i Storbritannien. Samtliga 14 arbetar i Skottland och har fått sin utbildning vid Robert Gordon University i Aberdeen. Farmacevterna ska efter diagnos av en läkare och inom en fastställd behandlingsplan för varje patient kunna ändra dos eller intervall av ett […]

26 mar 2004, kl 11:26
0

Annons

Farmacevter i Storbritannien får förskriva

De första 14 farmacevterna med beteckningen "supplementary prescribers" har registrerats i Storbritannien. Samtliga 14 arbetar i Skottland och har fått sin utbildning vid Robert Gordon University i Aberdeen.
Farmacevterna ska efter diagnos av en läkare och inom en fastställd behandlingsplan för varje patient kunna ändra dos eller intervall av ett läkemedel samt byta eller lägga till läkemedel.

Läkemedelsvärldens upplaga fortsätter öka

Den TS-kontrollerade upplagan för Läkemedelsvärlden ökar med 900 exemplar (8,2 procent) till 11 900 exemplar 2003, enligt den årliga undersökningen från Tidningsstatistik, TS. Läkartidningen är fortfarande störst bland de medicinska tidningarna med 27 000 exemplar, följt av Medikament (21 600), Dagens Medicin (19 800) och Incitament (12 400). Sett till prenumererad upplaga är också Läkartidningen störst med 25 700 exemplar. Sedan följer Dagens Medicin med 15 800 och Läkemedelsvärlden med 8 000. Fullständiga siffror finns på www.ts.se.

Losec enterokapslar åter i Sverige

När patentet på Losec (omeprazol) gick ut avregistrerade Astrazeneca enterokapseln.
Även om EU tidigare beslutat att parallellimport är tillåtet, trots att ett preparat inte är registrerat i landet, plockade Medartuum bort sin parallellimporterade Losec ur sortimentet på grund av en "ohållbar prissituation". Medartuums vd Patrik Hellström säger utifrån sin kontakt med patienter och förskrivare att det finns en biverkningsproblematik med generiskt omeprazol. En prisjustering från LFN har nu gjort det ekonomiskt möjligt för Medartuum att åter sälja Losec enterokapslar i Sverige.

Djurslag måste anges på alla recept

Läkemedelsverket vill att veterinärer tydligt ska ange djurslag på alla recept. Detta eftersom apoteken under våren kommer att börja registrera djurslag vid expeditionen, samt att det är ett krav enligt Receptföreskrifterna. Syftet med kravet är att kunna få fram djurslagsindelad statistik över vilka läkemedel som förskrivs på recept. Bakgrunden är att regeringen våren 2003 gav i uppdrag till Jordbruksverket att redovisa användningen av läkemedel till djur.

Stridiga viljor om tabletter med kodein

I början av mars uttalade en företrädare för Socialstyrelsen i media att man ville att Läkemedelsverket ska narkotikaklassa värktabletter som innehåller kodein. Egentligen är kodein redan klassat som narkotika, men den låga mängden i varje tablett gör att tabletterna hittills inte har tagits upp på listan. Senare sa Björn Beermann vid Läkemedelsverket att man istället tittar på nya receptföreskrifter för läkemedel som innehåller kodein. Det kan vara klart i maj och ska enligt honom ge bättre koll på både patienter och läkare. I USA pågår ett liknande arbete i syfte att minska missbruket av sådana läkemedel.

Förtydligande om försäljning av antidepressiva läkemedel

I förra numrets tema om depression angavs att försäljningen av antidepressiva läkemedel ökade med 600 procent från 1992 till 2002. Enligt Mikael Hoffmann, ordförande för läkemedelskommittén i Östergötland, kan ungefär hälften av denna ökning tillskrivas att många patienter flyttades över från tricykliskt antidepressiva läkemedel (TCA) till SSRI-preparat. Varje person som flyttas över till SSRI bidrar till en ökad försäljningsvolym, eftersom förskriven daglig dygnsdos (PDD) av TCA är ungefär 0,8, medan motsvarande dos för SSRI är i snitt 1,4.
Mikael Hoffmann menar att det som sågs är en sjudubbling av antalet DDD, men inte en sjudubbling av antalet behandlade individer.
– Det rör sig snarare om grovt skattat en tredubbling av antalet behandlade individer, säger Mikael Hoffmann.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng