MRSA-smitta kan hanteras bättre

Det finns en okunskap och osäkerhet hos vårdpersonal och chefer om
MRSA-smitta. En ny avhandling visar att vården behöver förbättras.

14 mar 2012, kl 13:04
0

Trots att multiresistenta bakterier fortfarande är relativt ovanliga i Sverige blir det vanligare. En avhandling från Uppsala universitet har undersökt patienters erfarenheter att leva med MRSA och hur de upplevt bemötande i vården och vilket ansvar vårdpersonalen tar för att förhindra smittspridning.

Avhandlingen visar att patienterna med MRSA kände sig oskyldigt drabbade av något diffust och att vården inte gav tillräcklig vägledning. Bloddialys-, distrikts-, hematologi- och infektionssjuksköterskorna hade inte tillräcklig kunskap om MRSA och patienterna uppfattade brister i bemötandet från vårdpersonalen.

– Att smittas av MRSA innebär en psykologisk påfrestning. Min avhandling visar att det finns ett behov att förbättra vårdpersonalens kunskaper, beteende och emotionella respons i relation till patienterna. Verksamhetschefer är ansvariga för sådana förbättringar och det formulär jag utvecklat är användbart för att identifiera områden i behov av förbättring, säger doktoranden Maria Lindberg i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng