Annons

Monoklonala antikroppar blir storsäljare

Det är de små molekylernas storhetstid, i alla fall
om man ser till vad som sälj mest på marknaden. Men läkemedel med monoklonala
antikroppar är de som är på frammarsch och ökar allra mest.

1 sep 2008, kl 14:05
0

Annons

Läkemedel som bygger på små rena kemiska molekyler, oftast administrerade i tablettform, är fortfarande de som säljer allra bäst. Men det är de monoklonala antikropparna som växer snabbast på marknaden och de kommer att fortsätta i samma takt de kommande åren. Förra året landade den globala försäljningen av dessa preparat på 26 miljarder dollar och siffran kommer att vara den dubbla år 2013. Det skriver analysföretaget Datamonitor i en rapport om finansläget i läkemedelsbranschen.

De monoklonala antikropparna går alltså en blomstrande framtid till mötes och i toppen bland storsäljarna ligger Genetechs/Roche´s  Avastin (bevacizumab) och Herceptin (trastuzumab), Biogen Idec/ Genetechs/Roche´s  Rituxan (rituximab), Schering Plough´s Remicade (infliximab) och Abbott´s Humira (adalimumab) som står för dryga 80 procent av marknadsandelarna.

Den största skillnaden mellan de små kemiska molekylerna och monoklonala antikroppar är antalet kopior som finns på marknaden. Medan marknaden för generiska preparat för läkemedel med små molekyler är omfattande så är den nästan obefintlig för monoklonala antikroppar vilket gör att enskilda produkter snabbt kan bli stora på marknaden. Anledning är att det är svårt rent tekniskt och att det finns många regulatoriska hinder. Eftersom de monoklonala antikropparna är så stora och komplexa molekyler går det inte att göra rena generiska kopior av dem. Det går att framställa biologiska kopior, så kallade biosimilars, men den marknaden är fortfarande begränsad i Europa och inte ens tillåten i USA.

Det finns ytterligare några substanser som Datamonitor tror kommer lägga sig i toppskiktet vad gäller försäljning. Det är bland annat bapineuzamb från Elan/Wyeh, Tysabri (natalizumab) från Biogen Idec och Astra Zenecas Numax (motavizumab) som kommer att ta stora marknadsandelar.