Lungtransplantation räddade covid-patient

Lungtransplantation räddade covid-patient

En patient med covid-19 har för första gången i Sverige överlevt tack vare en lungtransplantation.

2 nov 2020, kl 14:58
0

Annons

Transplantationskirurger i Göteborg har genomfört en lyckad lungtransplantation på en svårt sjuk covid-19-patient. Detta är den första covid-patienten i landet som läkare kunnat rädda med sådan behandling.

Patienten insjuknade i covid-19 tidigt i våras. Han blev kritiskt sjuk och vårdades med hjälp av respirator på en intensivvårdsavdelning i Stockholm. Patienten blev dock inte bättre trots läkemedel och respiratorvård. Läkarna prövade då att ge Ecmobehandling, vilket innebär att en konstgjord lunga tar över syresättningen av blodet. Patientens blod förs ut ur kroppen och en maskin syresätter det innan det förs tillbaka igen. Syftet är att låta lungorna få vila och kunna läka. (Ecmo=Extra corporeal membran oxygenering).

Stark nog för lungtransplantation

Men inte heller Ecmovården gav tillräcklig effekt på patientens covidskadade lungor. Han fördes därför till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Utvärdering visade att han skulle kunna klara en lungtransplantation.

– I det här fallet läkte inte lungorna samtidigt som patienten i övrigt var tillräckligt stark för att överhuvudtaget kunna klara av en lungtransplantation, förklarar Göran Dellgren, professor och överläkare på transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

– Både intensivvård och framförallt Ecmo innebär en väldig påfrestning för kroppen. Vår patient hade vårdats mer än fyra månader i Ecmo och respirator i Stockholm och då ingen återhämtning av lungorna bedömdes möjlig längre, genomgick han efter noggrann utvärdering lungtransplantation.

Patienten har nu kunnat lämna Sahlgrenska universitetssjukhuset för fortsatt rehabilitering på hemmaplan.

Transplantationscentrum vid Sahlgrenska gör 40-50 lungtransplantationer per år. Men Göran Dellgren räknar inte med att många covid-patienter kommer att behöva eller kunna få denna behandling. Han påpekar att de flesta med covid-19 tillfrisknar utan sjukhusvård. Och att bland dem som behöver sjukhusvård är det bara vissa som behöver vård på intensivvårdsavdelning med respirator.

– En lungtransplantation är alltid bara aktuellt för de allra svårast sjuka med lungor som bedöms inte kunna läka, samtidigt som patienten i övrigt bedöms klara av en lungtransplantation. Men för dessa patienter är transplantationen helt avgörande, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng