Lucka i lagen ger företag möjlighet att sinka utbytbarhetsbeslut

Bristen i den nya lagen om generiskt utbyte, som Läkemedelsverket påpekade för Socialdepartementet i fjol (se artikel länkad i högermarginalen), gör det i praktiken möjligt för alla företag som får läkemedel klassade som utbytbara att rutinmässigt överklaga dessa beslut.

20 feb 2004, kl 17:31
0

Annons

Därmed får inte Läkemedelsverket föra upp läkemedlet ifråga på sin utbytbarhetslista förrän en slutlig dom till verkets fördel fallit i rättslig instans. Läkemedelsföretag skulle kunna tjäna stora pengar på rutinmässiga överklaganden.


Lars Backsell, vd för Recip, håller med om att denna möjlighet finns, men tror inte att ett systematiskt missbruk av reglerna kommer att bli verklighet.


? Handlar det om läkemedel som är godkända som generika vill nog inga företag riskera sitt rykte genom uppenbart ogrundade överklaganden. Dessutom har Länsrätten möjlighet att vägra ta upp osakliga överklaganden.


Han uppmanar däremot alla företag som i likhet med hans eget fått läkemedel som inte är registrerade som generika klassade som utbytbara, att överklaga.


? Exemplet med Recips läkemedel har visat att det i den nya lagen finns en oklarhet som på något sätt måste hanteras av Socialdepartementet, säger Jan Ström, kommunikationsdirektör på Läkemedelsindustriföreningen, som dock inte vill kommentera hur han tror eller vill att medlemsföretagen kommer att agera.


Hittills har ett liknande ärende behandlats av Länsrätten i Uppsala; rätten biföll i höstas företaget Pohl-Boskamps överklagan och krävde att Läkemedelsverket skulle ta bort preparatet Nitrolingual från sin utbytbarhetslista.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng