Landsting belönas för patientsäkerhetsarbete

Bara tre landsting nådde upp till regeringens mål med minskad
antibiotikaanvändning. Landstingen i Dalarna, Västernorrland och
Jämtland får därför dela på 75 miljoner kronor enligt årets
patientsäkerhetsöverkommelse.

16 nov 2011, kl 11:36
0

I år trädde den nya patientsäkerhetslagen i kraft. Regeringens satsning på patientsäkerhetsarbete i landstingen har gett resultat. De landsting som nådde kraven blev tilldelade mer medel. Utöver ett antal grundläggande krav sattes fyra kriterier upp för att få del av pengarna, totalt 400 miljoner kronor. Alla landsting klarade tre av de fyra prestationskraven, och får därför dela på 300 miljoner kronor.

Men bara tre landsting, Dalarna, Västernorrland och Jämtland, klarade av det fjärde kravet på minskad antibiotikaförskrivning. Kravet var att ha högst 250 antibiotikarecept per 1 000 invånare. De får därför dela på 75 miljoner kronor.

Regeringen konstaterar att det finns ett ökat fokus på patientsäkerhetsarbete inom landstingen och att även om de flesta landstingen inte nådde upp till målet med minskad antibiotikaförskrivning har alla landsting lokala Stramagrupper som arbetar med en rationell antibiotikaanvändning i vården.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng