KI avskedar Macchiarini med omedelbar verkan

Paolo Macchiarini sägs med omedelbar verkan upp från sin tjänst som forskare vid Karolinska institutet.

23 mar 2016, kl 13:04
0

Personalansvarsnämnden vid Karolinska institutet, KI, har beslutat att säga upp skandalkirurgen Paolo Macchiarini från sin forskartjänst vid KI. Det meddelar man i ett pressmeddelande.

Tidigare har meddelats att Paolo Macchiarinis tjänst som sträcker sig till november 2016 inte kommer att förnyas när anställningen tar slut, men nu avskedas han alltså med omedelbar verkan.

– Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson.

Som skäl till uppsägningen anges bland annat Paolo Macchiarinis verksamhet i ryska Krasnodar där han opererat fyra patienter, varav tre nu är döda. KI anser att verksamheten inte är förenlig med universitetets värdegrunder och att den har skadat KIs anseende.

Vidare anges att Paolo Macchiarini inte har redovisat sina bisysslor på ett sanningsenligt och korrekt sätt, att han har lämnat felaktiga uppgifter i sitt CV och att han har visat oaktsamhet i sin forskning.

Paolo Macchiarini kommer enligt pressmeddelandet att omedelbart få besked om att hans anställning upphör.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng