IT-attack tvingar apotekare 25 år tillbaka i tiden
Använder papper och penna. Foto: Istock

IT-attack tvingar apotekare 25 år tillbaka i tiden

Helgens IT-attack tvingar apotekarna på Akademiska sjukhuset att gå tillbaka till papper och penna.

24 jan 2024, kl 12:00
0

Annons
Mikael Köhler Foto: Staffan Claesson / Region Uppsala

Mikael Köhler
Foto: Staffan Claesson / Region Uppsala

Systemet för att beställa läkemedel på Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala har slagits ut av helgens omfattande IT-attack.

IT-attacken gör att läkemedelsförsörjningen på Akademiska sjukhuset flyttas tillbaka 25 år i tiden. Nu är det återigen penna och papper – rekvisitionsblanketter – som gäller för apotekarna.

– De är våra bästa kompisar just nu, säger Hans Sjöberg, chefsapotekare på Akademiska sjukhuset till SVT Uppsala.

I stabsläge efter IT-attack

Hacker-angreppet på finska IT-leverantören Tietoevry slår hårt och brett. Riksdagen, myndigheter, regioner och kommuner är utsatta.

Region Uppsala är i stabsläge sedan igår på grund av IT-attacken, vilket DN rapporterat (bakom betalvägg).

Regionen får nu i vissa fall ta till sina reservrutiner och manuell hantering. Men det är ingenting som patienter märker av, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala i ett pressmeddelande.

IT-attack ger merarbete

Helgens IT-attack har framförallt lett till problem med att nyregistrera och lista patienter. Det har också drabbat systemen för ekonomi och beställningar, exempelvis när det gäller beställningar av läkemedel.

Läkemedelsförsörjningen på sjukhuset beställer och tillhandahåller läkemedel som behövs på sjukhuset.

– Det blir merarbete för oss, säger chefsapotekare Hans Sjöberg till SVT Uppsala.

Samma som på 90-talet

På Läkemedelsförsörjningen får de nu använda sig av penna och rekvisitionsblankett för att beställa läkemedel.

– Det blir definitivt att gå tillbaka till den situation där jag började på sjukhusapotek i slutet av 90-talet och början på 2000-talet. Då var det ju på papper från början så det är på samma som då, säger chefsapotekare Hans Sjöberg.

”Har en plan C”

Hittills flyter back up-planen att återgå till papper och penna på bra.

På Akademiska universitetssjukhusets läkemedelsförsörjning är man beredd om det skulle bli fortsatta problem.

– Vi ser att det fungerar och ännu har inga störningar skett i leveranserna, men om det skulle bli så har vi även en ”plan C”. Och de diskussionerna är redan påbörjade, säger Hans Sjöberg till SVT Uppsala.

IT-attack mot TLV

Den IT-attack som drabbade leverantören Tietoevry har även slagit mot Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Flera av myndighetens digitala tjänster går inte att använda.

I ett pressmeddelande går TLV ut med information till apoteken. Den digitala tjänsten “anmälan om otillgänglighet av periodens vara” är inte tillgänglig.

TLV uppmanar apoteken att i första hand expediera reserver om periodens vara inte är tillgänglig. I andra hand ska expedierande farmaceut ta de läkemedel som har det lägsta priset och som är beställningsbart för apoteken.

Pris- och beslutsdatabas ur funktion

TLV:s pris- och beslutsdatabas fungerar inte heller. Det betyder att apotekspersonalen får leta efter prisuppgifter på annat håll, som på myndighetens hemsida eller via E-hälsomyndigheten.

Myndigheten har ingen prognos för när IT-problemen kommer att vara lösta. Så snart de digitala tjänsterna fungerar igen så informerar TLV om detta via sin hemsida.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng