Intensiv statinbehandling stoppade ateroskleros

Idag presenterades den så kallade REVERSAL-studien vid American Heart-kongressen i Orlando, USA. Enligt studien kan intensiv statinbehandling stoppa utvecklingen av ateroskleros.

13 nov 2003, kl 13:36
0

Annons

REVERSAL-studien är ? anmärkningsvärt nog ? den första som jämför behandling med två statiner (pravastatin och atorvastatin). Doseringen för pravastatin var 40 mg dagligen (dagens standarddosering i Sverige) och för atorvastatin 80 mg (övre gräns för standarddosintervallet i Sverige).

I studien randomiserades 654 patienter med symtomatisk koronar kärlsjukdom, höga LDL-nivåer och etablerad ateroskleros till pravastatin eller atorvastatin enligt ovan.

Metoden IVUS, intravaskulärt ultraljud, användes för att monitorera aterosklerosutveckling i studien.

Den intensivare behandlingen med atorvastatin stoppade utvecklingen av ateroskleros, medan pravastatinbehandlingen gav fortsatt aterosklerosutveckling. Som väntat sjönk också kolesterolnivåerna mer i atorvastatingruppen än i pravastatingruppen.

Presentationen av REVERSAL-studien refereras på webbsajten www.theheart.org.

De statiner som alltjämt är patentskyddade på de stora marknaderna utvärderas idag mot en rad sjukdomar. Företagens syfte är förstås att bredda indikationerna för de storsäljande läkemedlen.