Ingen stor förändring av dansk marknad

Receptbelagda läkemedel ska kunna hämtas ut på stormarknader men bara i särskilda apoteksfilialer. Det är ett av förslagen från den danska regeringen.

25 jun 2014, kl 09:24
0

I Danmark har en omgörning av apoteksmarknaden varit på tapeten en längre tid. När regeringen nu lägger fram sitt förslag presenterar man det som en modernisering snarar än en genomgripande liberalisering, rapporterar Dagens Pharma.

Regeringens förslag skiljer sig från det som den så kallade produktivitetskommissionen lade fram förra sommaren. Den ansåg att apotek ska kunna ägas och drivas av personer som inte är apotekare. Kommissionen menade att dagens regler hämmar att nya aktörer kommer in på marknaden och förhindrar priskonkurrens och utvecklingen av nya tjänster.

Men en sådan förändring vill alltså regeringen inte se. Inte heller anser regeringen att apotekare ska få utökade möjligheter att göra läkemedelsgenomgångar som bekostas av offentliga medel. En sådan möjlighet har diskuterats men arbetsgruppen som tagit fram förslaget menar att det ska vara läkarens uppgift.

Däremot föreslår regeringen att apotek ska kunna öppna filialer på till exempel stormarknader. I förslaget finns tre olika vägar eller modeller för att uppnå förändringarna.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng