Annons
Inga tvivel om att zika orsakar mikrocefali
Amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, har kommit fram till att infektion med zikavirus under graviditeten orsakar mikrocefali hos barnet. Foto: iStockphoto

Inga tvivel om att zika orsakar mikrocefali

Forskare konstaterar att det inte längre finns några tvivel om att zikaviruset orsakar mikrocefali. Detta framkom under en konferens under onsdagen.

14 apr 2016, kl 10:31
0

Efter en längre tid med studier och debatter har nu tjänstemän vid den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, kommit fram till att infektion med zikavirus under graviditeten orsakar mikrocefali hos barnet. Det är en missbildning som kännetecknas av liten huvudstorlek och underutvecklade hjärnor.

– Det finns ingen tvekan om att zika orsakar mikrocefali, sade Tom Frieden, chef för CDC, i går onsdag under en konferens, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Nu när kopplingen mellan zika och mikrocefali är konstaterad hoppas och vill experterna att mer tid läggs på insatser för att stoppa infektioner samt att få amerikanska lagstiftare att finansiera förebyggande arbete.

Världshälsoorganisationen, WHO, beskrev i januari spridningen av zikaviruset som explosionsartad. En prognos som publicerades i början av året visade att 3-4 miljoner kan komma att smittas av det myggburna viruset.

I dagsläget finns inget vaccin och bedömningen är att det inte kommer att finnas något tillgängligt i stor skala förrän om tio år. Dock tror vissa att framställningen av ett vaccin kan gå betydligt snabbare.

I ett uttalande tidigare i veckan sade Anne Schuchat, biträdande chef vid CDC, att ett första vaccin mot zikaviruset kan bli klart i september.

I en tidigare intervju med Läkemedelsvärlden sade Charlotta Bergquist, klinisk utredare för vacciner på Läkemedelsverket, att det i en akut situation som denna kan gå snabbare än vad som är vanligt att utveckla ett vaccin.

Redan i samband med utbrottet av zikaviruset förra året fanns en misstanke om en koppling mellan de ökande fallen av barn födda med mikrocefali och zikaviruset. Experter världen över har sagt att vetenskapliga bevis pekar på att det myggburna viruset är den troliga orsaken till den alarmerande ökningen av mikrocefali i zika-drabbade områden i Brasilien. Men inte förrän nu har det alltså konstaterats vara den definitiva orsaken.